VSBfonds halveert donaties

Het VSBfonds snijdt fors in zijn donaties en ontslaat de helft van zijn personeel. Het fonds maakte maandag bekend dat het donatiebudget met meer dan de helft omlaag gaat naar 26 miljoen euro per jaar. Van de 68 medewerkers worden er 33 ontslagen.


De afgelopen twee jaar bedroeg het donatiebudget van dit fonds nog 60 miljoen euro per jaar. Het VSBfonds, dat sinds 1990 maatschappelijke projecten en initiatieven ondersteunt, stopt per direct met het verstrekken van donaties voor projecten op het terrein van sport en natuur en milieu. Het fonds richt zich alleen nog op de sectoren mens en maatschappij en kunst en cultuur. De kunstdonaties halveren ook, van 31 naar 16 miljoen euro. Het budget van 6 miljoen euro voor kleine en regionale kunst- en cultuurprojecten blijft intact.

 

Als gevolg van deze reorganisatie blijft VSBfonds de komende jaren alleen actief in de sectoren Mens & Maatschappij en Kunst & Cultuur. Hiervoor is een jaarlijks donatiebudget van € 26 miljoen beschikbaar. Het fonds stopt per 16 februari 2009 met het toekennen van donaties aan projecten op het terrein van Sport en Natuur & Milieu.

 

VSBfonds heeft duidelijke keuzes gemaakt en niet voor de 'kaasschaafmethode' willen kiezen. Hierbij is het fonds teruggegaan naar zijn wortels die ruim 200 jaar terug in de tijd gaan. De focus van zijn rechtsvoorgangers op 'ontwikkeling en beschaving van de gewone mens' wijzen, indien vertaald naar de huidige tijd, naar kernactiviteiten in de sectoren Mens & Maatschappij en Kunst & Cultuur. Sport en Natuur & Milieu staan net iets verder af van dit gedachtegoed.

 

Ook de Studiebeurzen blijven gehandhaafd, maar wel met een verlaagd jaarbudget.


Deze maatregelen zijn een rechtstreeks gevolg van de financiële crisis. VSBfonds heeft een groot deel van zijn vermogen in Fortis-aandelen belegd, die een stuk minder waard zijn geworden

 

» Bron: www.vsbfonds.nl »

 

 

 

NIEUWS EN FACTS

 


» NIEUWSARCHIEF